12-01-09

CO intoxicatie

Dagelijks verteld men het op het weerbericht en het is een constante in deze dagen,het gevaar voor CO vergiftiging. Ik er reeds een posting (2x)over gemaakt maar toch wil ik deze door het reële gevaar toch nog eens in de kijker zetten. Er gebeuren onbewust nog steeds te veel ongeval door dit gevaar,onlangs heeft een jongetje van 5 een intoxicatie niet overleefd.

 Je zal de weerman er al hebben over waarschuwen tijdens het weerpraatje en het is jaarlijks de oorzaak van toch meer dan duizend slachtoffers waarvan een honderdtal met dodelijke afloop. Het gevaar van koolstofmonoxyde (co) is dat het kleur-,geur- en smaakloos is,dus daarom door de mens niet herkenbaar. Er zijn wel bepaalde symptomen waaraan je kan herkennen dat je kans op co-intoxicatie hebt. Hoofdpijn,misslijkheid en vermoeidheid, wanneer je dit nog eens met meerdere bewoners tegelijk hebt is de kans vrij groot op een intoxicatie.Nadien begin je te braken,duizeligheid,bewustzijn verlies en coma met een (mits niet op tijd ingrijpen) kans op overlijden die in dit stadium vrij groot is. Een CO intoxicatie kan gemakkelijk verward worden met griep of een voedselvergitiging alleen is de kans op koorts of diaree bij CO intoxicatie eerder uitgesloten.Na het braken door Co intoxicatie heeft de huidskleur zelden een bleke tint maar eerder een meer rozere. Wat doet u bij een vermoeden van vergitiging? Deuren en vensters openen,in werking zijnde toestellen afzetten,personen naar buiten brengen,100 bellen en melden van mogelijke CO vergiftiging. De oorzaak ligt bij een slechte verbranding van alle mogelijke verwarmingsbronnen of een slechte werking van de schoorsteen. Badkamers of keukens waar de geiser in het zelfde lokaal hangt vormen een risico bij onvoldoende ventilatie.De vlam bij je gaskachel of geiser MOET bij werking steeds een blauwe kleur hebben.Indien deze een oranje kleur vertonen is er een slechte verbranding en een zeer groot risico op koolmonoxyde vergiftiging. Een slecht trekkende schoorsteen door het weer of verstopping zijn ook een groot gevaar. 

grafiek

 Daarom is het zeker aangeraden om je verwarmingstoestellen jaarlijks door een professioneel vakman te laten nakijken en je schoorsteen van een hout-of kolenkachel te laten uitkuisen.   

 normal_4%201C%20%285%29_640x480
                                                                                      Wilt u echt zekerheid neem dan contact op met de lokale brandweer op de gewone lijn van uw gemeente en vraag voor een  CO-meting bij u thuis. Zo kan u met een gerust hart de winter in. Wij doen het bij ons allesinds met veel plezier en kostenloos.

 

19:00 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-01-09

Onderhoud wagen bij vorst

Het is reeds van 1994 geleden dat er zoveel dagen achter elkaar vriestemperaturen waren bij ons en het einde is nog niet in zicht want men verwacht deze week temperaturen tot -13° in Vlaanderen. Dit kan bij vele mensen voor verrassingen
zorgen als ze 's ochtends de wagen willen starten of ze kunnen zelfs andere problemen tegenkomen. Vandaar deze week enkele onderhoudtips voor tijdens de vorstperiode.

*Zorg ervoor dat je batterij in goed staat is,bij vrieskoude laat ze het sneller afweten. Wacht niet te lang en koop een andere indien u al eens problemen gehad heeft.

*Controleer de staat van de rubber van je ruitenwissers.Vast gevroren ruitenwissers niet aanzetten. Doe geregeld antivriesmiddel  bij het water van je ruitenwisser en lees op de verpakking wat de verhoudingen zijn bij welke temperaturen.

*Bij aangeslagen ruiten zet je airco een tijdje aan, zo zullen ze sneller vrij worden. Nooit de ruiten ijs of sneeuwvrij maken met warm water,zo kunnen de ruiten schade oplopen en zelfs kapot springen. Gebruik een ijskrabber of een ontdooispray.

*Zet je handrem niet op ,zo voorkomt u het vast vriezen van de kabel, zet uw wagen in versnelling.

*Wrijf de rubbers van uw deuren en koffer in met speciale producten in de handel te verkrijgen. Zo voorkomt u het vastvriezen van de rubbers en eventuele beschadeging bij het openen. Controleer je banden voor je veiligheid.

*Ga je op reis? Vraag inlichtingen bij uw reisagent of garage wat u nodig hebt.  In Duitsland en andere skigebieden zijn winterbanden verplicht, vergeet niet sneeuwkettingen mee te nemen, zij zijn in bepaalde landen verplicht.

Dieselrijders hebben nog last van condens (waterstofdeeltjes) die vast vriezen. Meestal zijn brandstoffen reeds aangepast in de tankstations.

 

 

  

19:00 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-12-08

Veilig omgaan met vuurwerk

Oudjaar komt er aan dus gaan we deze week in deze rubriek het even over de veilige omgang met vuurwerk hebben.

Veilig omgaan met vuurwerk


Wie al vuurwerk heeft gekocht om oud en nieuw te vieren, raden wij aan om onderstaande tips te lezen. Indien je deze tips in het achterhoofd houdt bij het afsteken van vuurwerk, kan het nieuwe jaar op een veilige manier ingeluid worden!


Klik om de foto op ware grootte te zien
 • Vuurwerk en alcohol zijn geen goede vrienden. Zorg voor een 'Bob' of laat de kurken pas na het vuurwerk knallen.
 • Ontsteek vuurwerk op een open en veilige plaats: dus bijvoorbeeld niet bij droog hout of op een plaats waar veel mensen samen zijn.
 • Hou toeschouwers op voldoende afstand van de plaats waar het vuurwerk wordt afgestoken.
 • Ontsteek vuurwerk met iets dat smeult, zoals een lont. Gebruik geen open vlam (lucifer of aansteker): de lont brandt dan sneller, zodat het vuurwerk vlugger ontploft. Hou de arm gestrekt bij het aansteken van de lont en buig het lichaam niet over het vuurwerk.
 • Plaats een vuurpijl in een buis die verticaal in de grond vastzit. De buis moet minstens even lang zijn als de stok van de vuurpijl. Flessen zijn niet geschikt voor het afschieten van vuurpijlen.
 • Ontsteek elk stuk vuurwerk afzonderlijk.
 • Vuurwerk dat niet ontploft, mag u nooit opnieuw aansteken. Giet er een emmer water over en laat het een nachtje liggen. Let erop dat kinderen niet met dit vuurwerk gaan spelen.
 • Loopt er toch iets mis? Bel dan de hulpdiensten (100 of 112). Spoel brandwonden uitgebreid met water.

Heb je nog geen vuurwerk gekocht, maar ben je het toch van plan, kies dan bij voorkeur siervuurwerk. Knalvuurwerk - dit is vuurwerk dat ontploft, zoals strijkers en piratten - is altijd gevaarlijk.

Ook gevaarlijk zijn vuurfonteinen, bijvoorbeeld op taarten. Heel wat mensen denken dat dit 'koud vuur' is, maar niets is minder waar. De temperatuur van zo'n fontein loopt snel op tot 800°C. Afblijven dus.


Bron: website brandweer Puurs

19:00 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-12-08

Veilig fonduen en gourmetten


Veilig fonduen en gourmetten

Bij veel families komt met de Kerstdagen een gourmet- of fonduestel op tafel. Aan tafel je eigen maaltje bereiden is – vooral omdat de gastvrouw niet uren in de keuken hoeft te staan – heel gezellig. Maar ook niet ongevaarlijk. Mama en Zo geeft je een aantal veiligheidstips.

Hoe leuk zo’n kerstkleed ook op tafel staat, gebruik bij het fonduen of gourmetten bij voorkeur geen tafelkleed. Dan kan er ook niemand achter blijven haken of aan trekken. Zet het apparaat op een stevige, vlakke ondergrond.

Spiritus
Oudere fondue- en gourmetstellen werken op spiritus. Gebruik deze liever niet wanneer er – kleine - kinderen aan tafel zitten. Vul een spiritusbrander nooit in de buurt van vuur. En vul hem indien nodig pas bij pas als hij helemaal is afgekoeld en doe het niet aan tafel. Let op! Een spiritusvlam is bijna onzichtbaar. De vlam kan dus nog volop branden, terwijl jij denkt dan de vlam uit is.

Elektrisch
Zet een elektrisch fondue- of gourmetstel zo dicht mogelijk bij het stopcontact. Dan kan niemand over het snoer struikelen. Plak het snoer eventueel vast aan de tafelpoot. Soms moet een kabelhaspel worden gebruikt. Een gedeeltelijk uitgerolde kabel kan brand veroorzaken. Rol de haspel helemaal af, maar zo dat niemand achter het snoer kan blijven haken.

Vlam in de pan
Bij fonduen kan de vlam in de pan slaan. Leg daarom een passend deksel op tafel om adequaat te kunnen reageren. Slaat de vlam in de pan, handel dan als volgt:
• schuif de klaargelegde deksel van je af gericht over de pan
• zet de warmtebron uit
• laat het deksel op de pan liggen
• ga niet met de pan lopen
• deze brand nooit met water blussen!

Kinderen
Laat kinderen nooit zonder toezicht fonduen of gourmetten. Leg – iets oudere – kinderen van te voren goed uit hoe het allemaal in z’n werk gaat. Hoe houd je een pannetje vast? Flesjes saus niet over het gourmetstel heen aan elkaar geven, geen rauw vlees eten of pakken met je handen en dergelijke. Je kunt er voor kiezen het vlees - in verband met de hygiëne - niet door kinderen klaar te laten maken.

Hygiëne
Bij een temperatuur boven de 10C vermenigvuldigen de bacteriën, die altijd op vlees, vis en kip zitten, zich snel. Hoe langer de ingrediënten buiten de koelkast liggen, hoe meer kans bacteriën krijgen zich te vermenigvuldigen. Leg daarom liever niet alles tegelijk op tafel, maar vul regelmatig bij. Houd gaar en rauw vlees goed gescheiden. Gebruik verschillende borden, messen en vorken voor rauwe en gare producten.

19:14 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-12-08

Onderkoeling

Blog veiligheid

 Daar de temperaturen reeds enkele weken het vriespunt tarten gaan we eens nader in op het verschijnsel "onderkoeling" en wat hierbij allemaal gebeurd met het lichaam.

Wat is onderkoeling?
Onderkoeling ontstaat als de warmteafgifte van het lichaam naar de omgeving groter is dan de warmteproductie. Dit proces wordt sterk beïnvloed door een aantal factoren. Stroming, straling, geleiding en verdamping zijn de belangrijkste. Dit kan zowel optreden bij waterspoters,bergbeklimmers en wandelaars maar ook bij allerhande ongevallen in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld na een verkeersongeval waarbij je wagen het begeeft,een valpartij in de parkvijver,na een avondje stappen dronken op een bank in slaap vallen enz...


Hoe herken je het?
Probleem bij onderkoeling is dat het niet altijd als zodanig is te herkennen. Iemand die zich moe voelt kan gewoon last hebben van een slechte dag, maar het kunnen ook de eerste signalen zijn van een beginnende onderkoeling. De symptomen van onderkoeling hangen samen met de mate waarin het slachtoffer onderkoeld is.

Symptomen van lichte tot matige onderkoeling:

 •  
  • Lichamelijke signalen: bibberen, rillen, klappertanden kippenvel, erge koude handen of tenen.
  • Ongecoördineerde motoriek (struikelen, onhandige bewegingen, vallen).
  • Raar gedrag: Onsamenhangend praten.
  • Knorrig, tegenwerken van de groep.
  • Zelf geen beslissingen meer kunnen nemen.
  • Apathie (‘t kan me niks meer schelen, reageert niet meer op goede adviezen van collega ijszeilers).
  • Niet meer in staat om de pink en de duim van één hand samen te brengen.

Symptomen van ernstige onderkoeling:

 •  
  • Geen rillen meer.
  • Slaperigheid.
  • Zwakke of onregelmatige pols.
  • Bewusteloosheid mogelijk.
  • Oppervlakkige, langzame ademhaling.
  • Spierverstijving.
  • Bleke tot blauwe huidskleur.
  • Schijndood.

Preventie
Het voorkómen van onderkoeling is tamelijk eenvoudig. Toch is het belangrijk de symptomen van onderkoeling al in een vroeg stadium te signaleren, want juist dan is het slachtoffer het beste te behandelen. Hoe zwaarder de onderkoeling, des te moeilijker en langduriger de behandeling zal worden. Wat doe je ter voorkoming:

 •  
  • Draag droge winddichte kleding die NIET van katoen is gemaakt. Katoen houdt namelijk water vast en dat is net wat je niet wilt. Beter is het om bijvoorbeeld ondergoed van kunststof of (Merino) wol te dragen.
  • Zorg dat je droog blijft.
  • Eet en drink voldoende.
  • Geen alcohol op het ijs. Je voelt door alcohol de kou weliswaar minder, maar alcohol verwijdt ook de bloedvaten. Omdat de warmteafgifte daardoor wordt vergoot, is het uiteindelijke effect dat het slachtoffer het nóg kouder zal krijgen.

Wat de doen bij lichte onderkoeling?

 •  
  • Natte kleren uit. Buiten op het ijs: tot op het ondergoed, dan meteen inpakken.
  • Snel van het ijs af en als dat niet kan, dan een beschutte plek zoeken in afwachting van transport, bijvoorbeeld door het slachtoffer in een DN te leggen. Wikkel het slachtoffer in doeken of aluminium reddingsdeken. Het verdient aanbeveling de armen tussen de eerste twee isolatielagen te brengen, omdat de armen veel warmte kunnen onttrekken aan de borstkas. Ook het hoofd en de nek moeten worden omwikkeld, maar het gezicht blijft vrij. Denk verder aan een isolerende onderlaag, want veel lichaamswarmte verdwijnt via een onbedekte ondergrond. Maak eventueel vuur.
  • Armen/ handen en benen/voeten apart inpakken in aluminiumfolie of warme handdoeken.
  • Verwarmen van binnenuit, bijvoorbeeld door warme (niet heet) zoete dranken. Geen alcohol laten drinken.
  • Knuffelen. Gebruik jouw lichaamswarmte om het slachtoffer op te warmen.

Wat te doen bij matige onderkoeling?

 •  
  • Handhaving en stabilisatie van de centrale lichaamstemperatuur moeten doel zijn van de behandeling. Dit bereik je niet door een agressieve warmtetoediening, maar door iemand geleidelijk van binnen op te warmen. Te snelle verwarming kan leiden tot zogenaamde 'warmtedood'. Gebruik eventueel warme waterflessen die je op de borst, op de buik, in het kruis en in de nek legt, plekken die dicht bij de lichaamskern liggen en die veel bloed bevatten. Leg, om brandwonden te voorkomen, de fles niet direct op het blote lichaam, maar doe er bijvoorbeeld een sok omheen.
  • Niet warm wrijven: er kan er schade ontstaan aan de huid en spieren eronder doordat je ijskristallen gaat bewegen die daar zijn ontstaan.
  • Houd het slachtoffer wakker en laat hem bewegingen maken.
  • Omdat de bloedsuikerspiegel van een onderkoeld slachtoffer is gedaald, mogen licht verwarmde suikerhoudende vloeistoffen (geen alcohol!) worden toegediend. Eet en drink zelf ook, want een ander verwarmen kost energie!
  • Indien nodig: (passief) transport van het onderkoelde slachtoffer naar het ziekenhuis.

Wat te doen bij ernstige onderkoeling?
Bij ernstige onderkoeling moet je een aantal handelingen achterwege laten, die je bij een lichte tot matige onderkoeling juist wel mag uitvoeren. Stelregel nummer 1 luidt: Ernstige onderkoeling heeft prioriteit boven andere medische problemen, uitgezonderd blokkades van luchtwegen en ernstige bloedingen. Wat moet je verder doen?

 •  
  • Belet onderkoelde patiënten iedere vorm van inspanning (zowel actief als passief). Een zwaar onderkoeld slachtoffer produceert zelf geen of weinig warmte meer en zal alleen maar verder afkoelen. Door plotselinge bewegingen van een zwaar onderkoeld slachtoffer kan koud en verzuurd bloed uit de lichaamsschaal (huid, spieren, armen en benen) naar de lichaamskern (de vitale organen, waaronder het hart) terugvloeien. Het buigen van een been kan al een temperatuurdaling tot gevolg hebben van 30 naar 27 graden. Dit noemt men wel warmtedood of rewarming shock. Warmtedood kan ook optreden als iemand te snel wordt verwarmd, bijvoorbeeld in een heet bad. Een sterk onderkoeld iemand die in een ziekenhuis terecht komt zal ook nooit onder een hete douche worden gezet, maar heel langzaam, van binnenuit, worden opgewarmd.
  • Laat het slachtoffer niet drinken.
  • Als de patiënt bewusteloos is, zorg dan voor het vrijhouden van de luchtwegen.
  • Bij ademhalingsstilstand of als er geen polsslag vastgesteld kan worden, eerst gedurende 1 minuut, 15 maal een voorzichtige mond-op-mondbeademing toepassen.
  • Ademt het slachtoffer niet spontaan na één minuut, of is er nog geen polsslag te voelen, dan moet begonnen worden met hartmassage op de gebruikelijke wijze, gecombineerd met mond-op-mond beademing. Neem de tijd voor de diagnose én de behandeling.
  • Zorg voor een snel en veilig transport naar het ziekenhuis, maar vergeet niet de patiënt te blijven verwarmen.

Algemene tips

 •  
  • Een aluminium reddingsdeken hoor je altijd in de buurt te hebben, ook tijdens een wedstrijd of gewoon bij een simpele bergwandeling en dat hoeft dan niet altijd in het verre buitenland te zijn.. ole0.bmp
  • Ruil natte kleding meteen voor droge. Het effect van wind op natte kleding is 20 maal zo groot als op droge kleding. Met natte kleding koel je dus veel eerder af. Zorg daarom altijd voor een set droge kleding in je auto.
  • Trek bij een regenbui meteen beschermende kleding aan om te voorkomen dat je nat en daardoor koud wordt.
  • Warme dranken vormen een essentieel onderdeel bij het helpen van een licht tot matig onderkoeld slachtoffer. Eten en drinken is sowieso belangrijk om de energievoorraad van het lichaam op peil te houden en uitdroging te voorkomen. Een thermoskan thee kan een leven redden.
  • Een goede lichamelijke conditie verlaagt de kans op snelle onderkoeling. Wie slecht geacclimatiseerd is, haalt sneller adem en verliest meer warmte door vochtverdamping via de longen. Onderkoeling kan het gevolg zijn.
  • Bel de hulpdiensten. Zorg dat je de telefoonnummers van de hulpdiensten van het land waar te gast bent, in je GSM staan. 112 is nog niet overal ingevoerd. En zorg ook voor een uitdraai, voor het geval je GSM niet meer werkt.
  • Let op dat gewone thermometers een ondergrens hebben van 35 graden.

19:00 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-12-08

Stoppen met roken

Deze week een item waar de laatste tijd,jaren veel over te doen geweest is. Niet echt rechtstreeks iets met brand en veiligheid te maken,alhoewel er al véél branden ontstaan zijn door dé sigaret. "Bij mij gebeurd zoiets niet" hoor je veel zeggen,maar dat zeiden die slachtoffers ook. Velen zeggen "het is mijn lijf en ik doe wat ik wil". Da's enigzins waar maar er roken veel meer mensen passief mee dan men denkt,om nog te zwijgen over kinderen die verplicht worden mee te roken met mama of papa in de living. Onderaan enkele links van de site "stoppen met roken.be"

In de ban van de rook 

Wat je misschien liever niet wou weten over roken...   
Wat je misschien wel graag wil horen over roken...   
De (niet-)roker van de maand   

19:00 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) | Tags: stoppen met roken |  Facebook |

01-12-08

Start alcoholcontroles

Naar aanleiding van de feestdagen dewelke in aantocht zijn,zijn ook afgelopen weekend de nieuwe alcoholcontroles begonnen. Uiteraard houden de meeste mensen zich aan de leuze "rijden en drinken gan niet samen" toch zijn er nog steed veel mensen die "betrapt" worden. Vandaar deze week de prijslist voor wie gepakt wordt op rijden onder invloed.

De politie voert regelmatig alcoholcontroles uit. ( lees ook Controles )
Als je gedronken hebt, krijg je meteen de rekening gepresenteerd. Ook de verzekering geeft voorrang aan veiligheid.

Wie het slim bekijkt, kiest dus voor Bob. Dat spreekt toch voor zich?

Opgelet! Ben je sinds minder dan twee jaar houder van een rijbewijs B, dan gelden strengere straffen voor rijden onder invloed. Je krijgt in dat geval altijd een verval van het recht tot sturen opgelegd. Je moet minstens opnieuw het theorie- of praktijkexamen afleggen alvorens je weer mag rijden. Deze maatregel geldt al vanaf 0,5 promille.

 Onmiddellijke inning (1)Minnelijke schikking (2)Tijdelijk
rijverbod
≥ 0,5 en < 0,8‰€ 137,50€ 137,50minimum
3 u
≥ 0,8 ‰neen- € 400 (5) indien ≥ 0,8 en < 1,2‰
- € 550 (5) indien ≥ 1,2en < 1,5‰
minimum
6 u
Staat van dronkenschap of soortgelijke toestand door gebruik van drugs of geneesmiddelenneen  neenminimum
6 u
Recidive voor alcoholopname ≥ 0,8‰ of dronkenschap en soortgelijke toestand na gebruik van drugs of geneesmiddelenneen- ja, indien recidive ≥ 0,8‰
en < 1,5‰
- neen indien recidive voor dronkenschap
minimum
6 u
Weigering ademtest of ademanalyse, of zonder geldige reden, de bloedproefneenneenminimum
6 u
 Onmiddellijke intrekking rijbewijs (15 dagen tot 6,5 maand)Verval van het recht
tot sturen (3)
(uitgesproken door
de politierechter)
Boetes
(uitgesproken
door de rechter)(4)
≥ 0,5 en < 0,8‰neenmogelijk (7)van € 137,50
tot € 2.750
≥ 0,8 ‰ja
- bij verkeersonveilig
gedrag
- indien ≥ 1,5 ‰
mogelijk (6) (7)van € 1.100
tot € 11.000
Staat van dronkenschap of soortgelijke toestand door gebruik van drugs of geneesmiddelenja1 maand tot 5 jaar / definitief (6)van € 1.100
tot € 11.000
Recidive voor alcoholopname ≥ 0,8‰ of dronkenschap en soortgelijke toestand na gebruik van drugs of geneesmiddelenja3 maand tot 5 jaar / definitiefvan € 2.200
tot € 27.500
Weigering ademtest of ademanalyse, of zonder geldige reden, de bloedproefJa, indien zonder geldige redenmogelijk (6) (7)van € 1.100
tot € 11.000
(1)Onmiddellijke inning onmogelijk indien de persoon sinds minder dan 2 jaar houder is van het rijbewijs B.
(2)Minnelijke schikking onmogelijk indien de persoon sinds minder dan 2 jaar houder is van het rijbewijs B.
(3)Het herstel in het recht tot sturen kan afhankelijk gemaakt worden van het slagen voor theoretische, praktische, medische en psychologische proeven.
(4)Voor overtredingen met lichamelijke letsels of voor zware recidive kan de rechter ook een gevangenisstraf uitspreken.
(5)Behalve bij verkeersonveilig gedrag, ongeval met lichamelijke schade of dronkenschap.
(6)Minimum 3 maanden indien veroordeeld voor dodelijk ongeval.
(7)Indien de overtreder sinds minder dan twee jaar houder is van het rijbewijs B: verplicht verval van 8 dagen tot 5 jaar en verplicht theoretisch of praktisch examen tot herstel in het recht tot sturen.

19:00 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-11-08

Rijden in de winter

Gisteren hebben we zelf de ellende van één dag sneeuw op de weg mogen ondervinden,6uur hebben we gedaan van de Ardennen naar huis over een rit van net geen 2uur. De keuze voor het veiligheidsthema vandaag ligt dus voor de hand.Praktische tips voor het rijden in de winter.

 

Practische tips voor het rijden in de winter

 

's Winters zijn de rijomstandigheden bijzonder lastig: u en uw auto worden dan zwaar op de proef gesteld. Regen ,ijzel en sneeuw kunnen uw autoritten verstoren. Om u zonder zorgen door dit jaargetijde heen te helpen, hebben we deze pagina's met tips gemaakt op de website van Groenendijk Banden.
We beginnen met een korte uitleg over de toestand van de wegen tijdens dit jaargetijde. Daarna volgen essentiele adviezen over de banden en het rijden, zodat u zich deze winter - ongeacht de toestand van de wegen - beter op de weg kunt begeven.
Dus, een goede winter en een goede reis!

 

De winter:Regen ijzel en sneeuw kunnen uw autoritten verstoren;een bijzonder jaargetijde.

>HET WEER EN DE WEG;

's Winters is het erg belangrijk om de weerberichten te volgen. Het komt namelijk nog al eens voor dat het weer binnen enkele kilometers of binnen enkele ogenblikken verslechtert. Weet waar u op moet letten en leer in te schatten hoeveel grip u op een bepaalde weg zult hebben.

 • Bij voortdurend vochtig weer met temperaturen boven het vriespunt, zal de weg egaal glanzen: Hij is nat, maar niet bevroren. De weg is GLAD.
 • Bij voortdurend vochtig weer met temperaturen rond het vriespunt zal de weg eveneens egaal glanzen: Hij is vochtig en kan plaatselijk bevroren zijn. De weg is ZEER GLAD.
 • Bij droog, maar erg koud weer (temperaturen onder het vriespunt), kan de weg heel droog zijn met hier en daar bevroren plassen. De weg lijkt veilig, maar kan ZEER VERRADERLIJK zijn.
 • De sneeuw die valt is over het algemeen ZEER GLAD, zelfs als ze geen deken vormt op het wegdek.
 • Onthoud dus als algemene regel:

 • Een natte weg is twee keer zo glad als een droge weg;
 • Een besneeuwde weg is twee keer zo glad als een natte weg;
 • Een bevroren weg is twee keer zo glad als een besneeuwde weg;
 • 19:00 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  17-11-08

  Gebruik vuurkorf

   

  In deze periode durven er wel eens gezellige winterfeestjes plaatsvinden en kunnen er buiten vuurkorven geplaatst worden. Deze week enkele tips rond dit onderwerp.

  Vuurkorf:

  • Plaats een vuurkorf niet in de directe nabijheid van brandbare materialen;
  • Plaats een vuurkorf op een vlakke ondergrond. Zorg ervoor dat de vuurkorf niet omver gelopen kan worden;
  • Gebruik geen kranten of ander papier om het vuur aan te maken. Brandend papier kan vonken (vliegvuur) veroorzaken;
  • Gebruik geen bewerkt hout als brandstof en tevens geen snoeihout met bladeren;
  • Pas op met licht ontvlambare kleding in de buurt van de vuurkorf;
  • Houd altijd een brandblusser of emmer water bij de hand;
  • Dek een nog brandende vuurkorf na gebruik af met zand.

  19:00 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  27-10-08

  Elektriciteit in huis.


  Deze week gaan we de veiligheid in en om huis nog eens onder de loep nemen. We gaan het veilig omgaan met elektriciteit eens bekijken. Natuurlijk moet u altijd voorzichtig zijn met elektriciteit. Pas extra op met elektrische apparatuur in combinatie met water. Dit gaat niet samen! Gebruik dus bijvoorbeeld geen elektrische apparaten in de badkamer.

  Verlengkabels
  Als u gebruik maakt van verlengkabels (bijvoorbeeld kabelhaspels), dient u deze volledig uit te rollen. Een opgerold verlengsnoer kan de warmte niet kwijt en gaat op den duur smelten. Dit kan gemakkelijk leiden tot brand. Zorg er tevens voor dat elektriciteitssnoeren niet onder de vloerbedekking komen te liggen. Ook dit kan tot oververhitting leiden.

  Groepen
  Sluit nooit teveel apparaten aan op dezelfde groep. Als de stop door overbelasting springt, valt alles tegelijk uit. Bovendien kan dit leiden tot oververhitting. Zware apparaten zoals een elektrische oven, een wasmachine, vaatwasser of droger moeten elk op een aparte groep worden aangesloten.

  Elektrische apparaten
  Het is belangrijk om elektrische apparaten uit te schakelen als u ze langere tijd niet gebruikt. Voor de televisie geldt dat u deze niet in de stand-by stand moet laten staan. Schakel het televisietoestel helemaal uit. Het is bij onweer verstandig om de stekkers van elektrische apparaten uit het stopcontact te halen. Blikseminslag kan de apparatuur onherstelbare schade toebrengen.

  19:00 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  20-10-08

  SCHOUWBRAND  Van zodra het wat killer wordt, gaat de verwarming en/of de open haard weer aan. Vorige week hebben we het gevaar van CO-vergiftiging gezien ,deze week het gevaar en de kans op schouwbrand en hoe dit te voorkomen.  Schoorsteenbranden ontstaan door een slechte constructie van de schoorsteen, onvoldoende onderhoud en een slecht of foutief gebruik ervan.

  Wettelijke bepalingen

  Voor het verwarmen van een gebouw met vaste (hout, kolen,…) of vloeibare brandstof (mazout, petroleumgas in vloeibare staat ingespoten,…) werden via het K.B. van 06/01/1978 reeds een aantal verplichtingen opgelegd :

  •  
   • Alle soorten installaties (ketel, kachel, …) MOETEN IEDER JAAR een onderhoudsbeurt krijgen door een schoorsteenveger, een reinigingsbedrijf of een bevoegd technicus, met max. 15 maanden tussen de 2 onderhoudsbeurten.
    Dit onderhoud omvat :
    • Het vegen van de schoorsteen;
    • Het reinigen van de leidingen naar de schoorsteen;
    • Het nazicht van de dichtheid van de verbrandingsbuizen;
   • In geval van vloeibare brandstof moet eveneens de brander jaarlijks nagekeken en afgesteld worden door een bevoegd technicus die een controleproef uitvoert.
   • Indien U het onderhoud laat uitvoeren, vergeet dan niet een attest te vragen! Dit attest moet min. 2 jaar bijgehouden worden.

  Bijkomende tips i.v.m. houtkachels en open haarden

  •  
   • Verbrand enkel droog hout om roetneerslag te voorkomen
   • Harshoudende houtsoorten verhogen de kans op een schouwbrand. Reeds na enkele maanden kan een schoorsteen hierdoor volledig dicht komen te zitten!
   • Zorg dat de schoorsteen zo recht mogelijk loopt. Roet zet zich tevens neer in elke bocht.
   • Zorg dat er zich geen vogels kunnen nestelen in de schoorsteen. Een schoorsteen die dicht zit door roet of een nest zorgt voor een slechte verbranding, waardoor de kans op Co-vergiftiging stijgt!
   • Voorzie onderaan een opening langs waar U de schoorsteen kan reinigen, het bekende roetschuifje.
   • Zorg dat een houten vloer of plafond nooit doorloopt tot tegen de schoorsteen.
   • Scherm de kachel op zich steeds goed af.
   • Doof het vuur van een open haard alvorens men het huis verlaat of als men gaat  slapen, ook al blijft er nog slechts gloeiend houtskool over.

  Wat in geval van brand?

   Zet de brander af. Bij kachels dient onmiddellijk de luchttoevoer te worden gesloten.

   Laat uw schoorsteen nooit uitbranden. De schade die de hitte aanricht aan het rookkanaal is enorm, en kan tevens de binnenmuren en dergelijke beschadigen.

   Bel onmiddellijk de brandweer: noodnummer "100" of "112"

   De inwoners van Stabroek,Hoevenen of Putte (postcode 2940) kunnen ook in geval van nood bellen naar het rechtstreekse nr van de vrijwillige brandweer "03664 86 06",zij sturen een ploeg ter plaatse en verwittigen eveneens de noodcentrale 100.

   Meer info over de vrijwillege brandweer "HulpdienstStabroek" klik op de foto.

   sized_sized_Oefeningjan08 028  19:00 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  13-10-08

   

  Dagelijks verteld men het op het weerbericht en het is een constante in deze dagen,het gevaar voor CO vergiftiging. Vorig jaar,bijna dag op dag (14/10) heb ik er reeds een posting over gemaakt maar toch wil ik deze door het reële gevaar toch nog eens in de kijker zetten.

  Daar de herfst goed bezig is en de winter voor de deur staat gaan we het vandaag over CO vergiftiging hebben. Je zal de weerman er al hebben over waarschuwen tijdens het weerpraatje en het is jaarlijks de oorzaak van toch meer dan duizend slachtoffers waarvan een honderdtal met dodelijke afloop. Het gevaar van koolstofmonoxyde (co) is dat het kleur-,geur- en smaakloos is,dus daarom door de mens niet herkenbaar. Er zijn wel bepaalde symptomen waaraan je kan herkennen dat je kans op co-intoxicatie hebt. Hoofdpijn,misslijkheid en vermoeidheid, wanneer je dit nog eens met meerdere bewoners tegelijk hebt is de kans vrij groot op een intoxicatie.Nadien begin je te braken,duizeligheid,bewustzijn verlies en coma met een (mits niet op tijd ingrijpen) kans op overlijden die in dit stadium vrij groot is. Een CO intoxicatie kan gemakkelijk verward worden met griep of een voedselvergitiging alleen is de kans op koorts of diaree bij CO intoxicatie eerder uitgesloten.Na het braken door Co intoxicatie heeft de huidskleur zelden een bleke tint maar eerder een meer rozere. Wat doet u bij een vermoeden van vergitiging? Deuren en vensters openen,in werking zijnde toestellen afzetten,personen naar buiten brengen,100 bellen en melden van mogelijke CO vergiftiging. De oorzaak ligt bij een slechte verbranding van alle mogelijke verwarmingsbronnen of een slechte werking van de schoorsteen. Badkamers of keukens waar de geiser in het zelfde lokaal hangt vormen een risico bij onvoldoende ventilatie.De vlam bij je gaskachel of geiser MOET bij werking steeds een blauwe kleur hebben.Indien deze een oranje kleur vertonen is er een slechte verbranding en een zeer groot risico op koolmonoxyde vergiftiging. Een slecht trekkende schoorsteen door het weer of verstopping zijn ook een groot gevaar. 

  grafiek

   Daarom is het zeker aangeraden om je verwarmingstoestellen jaarlijks door een professioneel vakman te laten nakijken en je schoorsteen van een hout-of kolenkachel te laten uitkuisen.   

   normal_4%201C%20%285%29_640x480
                                                                                        Wilt u echt zekerheid neem dan contact op met de lokale brandweer op de gewone lijn van uw gemeente en vraag voor een  CO-meting bij u thuis. Zo kan u met een gerust hart de winter in. Wij doen het bij ons allesinds met veel plezier en kostenloos.

   

  19:00 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

  06-10-08

  Eerste hulp bij vergiftiging

  Deze week gaan we verder met het mogelijke gevaar met producten in huis. Wat/hoe reageren op een ongeval of wanneer iemand een product,chemisch,medisch enz... heeft ingenomen.


  Ongeval

  Wat te doen bij een ongeval.


  -  Bel het Antigifcentrum (070 245 245) of uw huisarts

  -  Wacht bij een ongeval niet op ziekteverschijnselen alvorens  te bellen

  -  Geen melk toedienen, melk is geen tegengif

  -  Niet laten braken ! Meestal is braken niet aangewezen : vraag eerst het antigifcentrum advies of dat van uw arts

  -  Spoel overvloedig met water na spatten van een schadelijke stof in de ogen of op de huid

  -  Verlucht de ruimte goed als er irriterend of giftig gas is vrijgekomen


  Informatie bij een ongeval.

  Welke informatie vraag het antigifcentrum als u belt?


  Hou de verpakking van het betrokken product bij de hand!

   

  -  Leeftijd van het slachtoffer : gaat het om een kind of een volwassene?

  -  Wat is de naam van het product dat de vergiftiging heeft veroorzaakt (verpakking, bijsluiter,... bij de hand houden)?

  -  Over welke hoeveelheid van het product gaat het (aantal tabletten, soep- of theelepels,...)?

  -  Wat is er precies gebeurd (ongeval, zelfmoordpoging,...)?

  -  Stelt u ziekteverschijnselen vast, zo ja, welke?

   

  logo_poisonscentre_largeBron: Antigifcentrum


  19:00 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  15-09-08

   

  Vandaag en de komende weken een reeks over gevaarlijke producten in huis. Bij gevaarlijke producten denken de meeste mensen aan een ongediertegif of chemisch product maar er zijn veel meer producten in huis met een potentieel gevaar en dan denken we aan brandgevaar,zeker wanneer men overschotjes bij elkaar giet of een nat doekje met white spirit weg steekt (zelfontbranding) maar ook an het gevaar voor kinderen en huisdieren. Hoe bewaren we producten en hoe reageren we in noodsituatie's? Dat bekijken we de komende weken één voor één maar eerst een kleine opsomming wat in huis als gevaarlijk mag beschouwd worden mbt brandgevaar en/of kinderen.

  • Medicijnen (zoals bij mensen)
  • Antivries
  • Alcohol (ook dranken), methylalcohol
  • Ratten –en muizenvergif
  • Schoonmaakmiddelen (fenol,allesreiniger,ontstopper...)
  • Insecticiden en pesticiden
  • Ontsmettingsmiddelen
  • Chemicaliën ( verf,thinner,terpentine,wasbenzine enz...)
  • Slakkenkorrels
  • Alle soorten motorolies
  • Uien
  • Kunstmestkorrels
  • Onkruidbestrijders
  • Azijn
  • Anticonceptiepil
  • Citronella olie
  • Sigaretten / tabak
  • Afwasmiddel
  • Bleekwater
  • Dethol

  Bij veel huishoudelijke producten staan we niet stil bij een eventueel gevaar voor kinderen en denken we meestal alleen aan het gevaar van de chemische producten. Hieronder alvast een lijst met de symbolen dewelke op zulke producten moeten voorkomen en de betekeins daarvan.

  Gevaarsymbolen

  gevaarsymbool

  kenletter

  gevaar voorbeelden

  wpe5.gif (1693 bytes)

  T +

  T

  zeer giftig

  giftig

  diarseentrioxide (rattenkruit), kaliumcyanide

  methanol, kwik, lood, aniline, dichloor, benzeen, tetrachloormethaan

  wpe9.gif (1317 bytes)

  Xn

  schadelijk

  ammoniumchloride, cadmium, dijood, kaliumpermanganaat, tolueen, glycol, xyleen, chloroform

  wpeE.gif (1407 bytes)

  C

  etsend
  (corrosief)

  azijnzuur (ethaanzuur), ammonia 10 %, kalium- en natriumhydroxide, mierenzuur,waterstofchloride, zilvernitraat

  wpe10.gif (1317 bytes)

  Xi

  irriterend

  ammoniak (aq) 10 %, broomwater, kaliumdichromaat, calciumchloride

  wpe11.gif (1651 bytes)

  E

  ontplofbaar
  (explosief)

  picrinezuur, cellulosetrinitraat,   2, 4, 6-trinitrotolueen (TNT)

  wpe12.gif (1371 bytes)

  O

  oxiderend

  kaliumchloraat, kaliumnitraat, salpeterzuur, lood(2+)nitraat,kaliumpermanganaat, natriumperoxide, natriumnitraat, waterstofperoxide

  wpe14.gif (1435 bytes)

  F +

  F

  zeer licht ontvlambaar

  licht ontvlambaar

  butaan, diethylether, methaan, propaan, diwaterstof

  aceton, ethanol, methanol, tolueen, petroleumether, gele en rode fosfor

  wpe16.gif (1574 bytes)

  N

  gevaarlijk voor het milieu

  tetrachloormethaan, trichloorethaan

   

  19:00 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

  08-09-08

  Veilige fiets

  Vorige week hadden we het over de zichtbaarheid van de kinderen op weg naar school,de manier waarop en de verantwoordelijkheid van de ouders,leerkrachten en andere weggebruikers tov. de kinderen. Deze week zetten we de fiets in de kijker en hoe we onze fiets zichtbaar maken in het verkeer en aan wat die fiets moet voldoen.

  Fietsuitrusting

  Wanneer je met een fiets de openbare weg volgt, moet de fiets voldoen aan een aantal veiligheidsvoorschriften: dit zijn minimum eisen.

  De gewone fiets

  1. De fiets moet een bel hebben, die hoorbaar is tot op minstens 20 m afstand. Andere toestellen dan een bel zijn niet toegelaten.
  2. De fiets moet uitgerust zijn met een reminrichting op het voorwiel en een reminrichting op het achterwiel. Hiermee kun je vlug en veilig tot stilstand komen. De keuze van het remsysteem is vrij: remblokjes, terugtraprem, naafrem, ... Het kan ook een combinatie zijn van 2 remsoorten, bijv. remblokjes op het voorwiel en een terugtraprem op het achterwiel.
  3. De fiets moet voorzien zijn van
   • 1 witte reflector vooraan
   • 1 rode reflector achteraan
   • oranjegele reflectoren in de pedalen
   • minstens 2 oranjegele spaakreflectoren op elk wiel, symmetrisch tussen de spaken bevestigd, of witte reflecterende cirkelvormige stroken op voor- en achterwiel, of een combinatie van beide wielreflectoren.

  Alle reflectoren moeten voorzien zijn van een goedkeuringsmerk

  De andere fietsen

  De kinder-en minifiets

  Dit is een tweewielig rijwiel, uitgerust met wielen met een diameter die niet groter is dan 50 cm, de banden niet meegerekend.

  Verplichte minimum uitrusting:

  • 1 bel
  • 1 rem

  De terreinfiets

  Dit is een tweewielig rijwiel, uitgerust met minstens 2 versnellingsraderen, bediend vanaf het stuur, geen bagagedrager, geen spatborden.

  Verplichte minimum uitrusting:

  • 1 bel
  • 2 doeltreffende remmen, een op het voorwiel en een op het achterwiel
  • 1 witte reflector vooraan en 1 rode achteraan, als de fiets voorzien is van een of twee spatborden.


  De sport-en renfiets

  Dit is een tweewielig rijwiel, voorzien van een koersstuur of sportstuur, geen bagagedrager en banden van maximum 25 mm doorsnede.

  Verplichte minimum uitrusting:

  • 1 bel
  • 2 doeltreffende remmen (1 op voorwiel en 1 op achterwiel)
  • 1 witte reflector vooraan en 1 rode achteraan, indien de fiets voorzien is van een of twee spatborden.

  Bij een zichtbaarheid van minder dan 200 m moeten - op de openbare weg - alle fietsers zich laten zien met:

  - de nodige reflectoren,

  - vooraan een wit of geel licht. Het mag niet verblinden, het mag knipperen en het mag zowel op de fiets, de fietser als zijn uitrusting bevestigd zijn,

  - achteraan een rood licht. Het mag niet verblinden, het mag knipperen en het mag zowel op de fiets, de fietser als zijn uitrusting bevestigd zijn.

   


   

  19:00 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  01-09-08

  Veilig naar school

  Terug van weg geweest,vakantie is ten einde en we kunnen er terug tegen aan. Vanaf zal hier elke maandag om 19u een tip gegeven worden en komt een onderwerp in de kijker. Zelf een vraag over veiligheid,brand,verkeer enz? Mail mij en ik zal ze tijdens een sessie beantwoorden en aan bod laten komen.


  De eerste schooldag is reeds afgelopen maar toch blijven de volgendene tips steeds van toepasseng en zijn ze om  te onthouden. Spijtig genoeg raken er steeds meer kinderen betrokken bij een ongeval van en naar school,dit door allerhande redenen. Deze week tips om de weg naar school een stukje veiliger te maken. Wij laten alvast de auto staan en brengende kinderen steevast met de fiets.

   Tips voor jongeren

  • Geef zelf het goede voorbeeld en hou je aan de verkeersregels.
  • Zorg ervoor dat je vervoermiddel in goede staat is, zo vermijd je gevaarlijke situaties.
  • Ga je als zachte weggebruiker op pad? Draag beschermende en reflecterende uitrusting, zo word je gezien en minimaliseer je de gevolgen bij een ongeval.
  • Indien je met de auto naar school gebracht wordt, zorg er dan voor dat iedereen steeds de autogordel draagt.
  • Wees hoffelijk en heb aandacht voor andere weggebruikers, je zult zien dat het verkeer er zo een stuk vlotter en aangenamer op wordt.


  Tips voor ouders

  Als je je kind naar school brengt met de wagen

  • Laat je kind aan de kant van de school op het trottoir in- of uitstappen. Parkeer liever op enige afstand van de schoolpoort en laat je kind over het trottoir aan dezelfde kant verder stappen. Ga niet in een dubbele rij parkeren of stilstaan.
  • Leer je kind altijd de veiligheidsgordel om te doen. Zorg ervoor dat vastklikken een gewoonte wordt, zodat je er ook op kan rekenen dat je kind zich spontaan vastmaakt als het met anderen meerijdt.
  • Doe zelf altijd je gordel om: het is moeilijk je kind te verplichten zich vast te klikken als je dit zelf niet doet.
  • Gebruik het kinderslot.
  • Bus, tram, trein en metro: probeer ze eens uit met de kinderen. Het openbaar vervoer is een veilige vervoerswijze en voor kinderen vaak een aantrekkelijk avontuur.

  Als je kind te voet of met de fiets naar school gaat

  • Leer je kind dat zien niet gelijk is aan gezien worden. Het is niet omdat je kind zelf een auto ziet, dat de bestuurder je kind ook gezien heeft.
  • Kies kleurrijke kledij (rood, oranje, geel) zodat je kind opvalt in het verkeer. Zeker voor de winter zijn heldere jassen met reflecterende strips ideaal,of in cominatie met een fluovestje.
  • Leer je kind dubbel zo goed op te letten in de buurt van parkings. Bestuurders die achterwaarts hun parkeerplaats uitrijden, zien je kind vaak niet.
  • Weeg goed af of je kind reeds zelfstandig naar school kan stappen of fietsen. Is het vaardig genoeg om de schoolweg veilig af te leggen? (Kinderen van minder dan 8 à 9 jaar zijn niet in staat om efficiënt op alle verkeerssituaties te reageren. Dat blijkt uit studies.).
  • Kies zorgvuldig en oefen de route die het kind alleen zal volgen. De kortste route is niet altijd de veiligste!
   Controleer in de loop van het schooljaar af en toe of het nog steeds goed gaat.
  • Geef zelf altijd het goede voorbeeld.


  Tips voor bestuurders

  • De reacties van kinderen zijn onvoorspelbaar: wees extra voorzichtig in de buurt van een school of een plaats waar veel kinderen komen.
  • Matig je snelheid telkens als je in de buurt van een school komt of nabij een plaats waar veel kinderen komen.
  • Vertraag onmiddellijk wanneer je een kind langs de weg opmerkt. Enkele tellen later kan het kind zich immers op jouw traject bevinden.
  • Sla je af aan een kruispunt, vergeet dan niet dat fietsers die rechtdoor rijden voorrang hebben. Hetzelfde geldt voor voetgangers die de straat oversteken.
  • Vermijd een bus of tram aan een halte voorbij te rijden. Kinderen (en volwassenen) kunnen immers net voor de bus of tram de straat oversteken en plots voor je auto opduiken.
  • Hou bij het voorbijrijden van fietsers minstens één meter afstand. Vooral wanneer het om kinderen gaat, neem je echter best wat meer afstand, want zij durven nogal eens onverwachts uitwijken.
  • Maak nooit rechtsomkeer of voer nooit andere complexe manoeuvres uit nabij een school of een plaats waar veel kinderen komen.

  Bron:   tel: 02 244 15 11 - info@ikbenvoor.be -

  Nog meer nuttige informatie

  Nuttige brochures over verkeer en verkeersveiligheid

  Maak je nu gratis lid van ikbenvoor (Zo blijf je op de hoogte over verkeersveiligheid via de elektronische nieuwsbrief en ontvang bovendien een gratis welkomstpakket.)

   


   
   


  19:00 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (1) | Tags: veilig naar school |  Facebook |

  04-08-08

  Kindjes veilig in de wagen.

  Een dagje later als anders maar deze week zetten we qua veiligheid de kinderzitjes of de wettelijke en veilige manier om kinderen mee te nemen in de wagen nog eens in de kijker.

  Iedereen waar je dit gesprek mee voert vind het onverantwoord om je kinderen niet correct vast te maken in de wagen en toch zie je er nog héél veel die het niet doen of zeggen dat ze het niet doen als het maar voor even of korte ritjes is. Dat zijn net de gevaarlijke momenten wanneer er net wel iets kan mis gaan.

  Geen tijd,net te laat,het moet vlug gaan...neen voor de veiligheid van een kind is er nooit tijd te kort en moet men juist wél de tijd nemen anders kan de tijd wel eens voor altijd stil staan.

  Ouders hebben vaak de neiging om te denken dat hun spruit in de wagen veiliger is dan erbuiten. Zij hebben ongelijk. Talrijke auto-inzittenden die het slachtoffer worden van een ongeval zijn jonge kinderen die niet op correcte wijze werden beveiligd. Meestal worden ze gewoon als een pakketje los op de achterbank vervoerd. De achteloosheid van volwassenen kan bij een botsing zware gevolgen hebben.

  Meer dan de helft van de kinderen tot 12 jaar die gedood of gewond raken in het verkeer zijn autopassagiers, terwijl hun ouders hen net per auto vervoeren om te voorkomen dat ze anders te veel risico zouden lopen! Elke week worden in ons land meer dan 4 kinderen gedood of zwaargewond als auto-inzittenden.

  Daguitstap,vakantie,dagelijkse routine,klik vast...zowel jezelf als je kinderen. Bij deze de correcte wetgeving nog eens op een rijtje.

  * Kinderen (jonger dan 18 jaar) kleiner dan 1,35 m MOETEN vervoerd worden in een aangepast kinderbeveiligingssysteem

  * Vanaf 1,35 m MOETEN ze meereizen in een kinderbeveiligingssysteem, of MOETEN ze de veiligheidsgordel correct gebruiken.

  * Zijn er geen veiligheidsgordels in het voertuig, dan mogen kinderen minder dan 3 jaar NIET meereizen. Kinderen van 3 jaar en ouder, kleiner dan 1,35 m, moeten in dat geval achterin meereizen

  * Taxi’s, voertuigen voor meer dan 8 personen (bestuurder niet meegerekend), autobussen en autocars : Alle passagiers moeten de veiligheidsgordel dragen op de plaatsen die er mee zijn uitgerust.

  * Speciaal geval :

  a) Als het onmogelijk is om achterin een 3e kinderbeveiligingssysteem te plaatsen omdat er al twee andere worden gebruikt, mag een 3e kind van 3 jaar of ouder (én kleiner dan 1,35 m) achterin meereizen zonder kinderbeveiligingssysteem. Het moet dan de veiligheidsgordel dragen.

  b) Als het onmogelijk is om achterin een 3e kinderbeveiligingssysteem te plaatsen omdat er al twee andere worden gebruikt, mag een 3e kind jonger dan 3 jaar achterin meereizen zonder beveiligingssysteem voor kinderen. Het moet dan de gordel dragen. (P.S. Deze mogelijkheid verdwijnt echter op 09/05/2008, want dan moet een 3e kind jonger dan 3 jaar verplicht voorin meereizen in een kinderbeveiligingssysteem, anders mag het niet meereizen in de auto)

  c) Als kinderen meereizen in de wagen bestuurd door andere personen dan hun ouders en als er geen of te weinig kinderbeveiligingssystemen in de wagen zijn voor alle vervoerde kinderen, mogen de kinderen vanaf 3 jaar en ouder, die kleiner zijn dan 1,35 m in uitzonderlijke gevallen en alleen voor korte ritten achterin meereizen zonder kinderbeveiligingssysteem. Ze MOETEN dan de gordel dragen. OPGEPAST, deze uitzondering geldt NIET voor de eigen kinderen van de autobestuurder.

  * Net zoals vroeger mogen kinderen van alle leeftijden voorin meereizen op voorwaarde dat ze correct zijn vastgeklikt. Het is echter VERBODEN om een kind in een beveiligingssysteem te plaatsen tegen de rijrichting in, op een zitplaats die uitgerust is met een frontale airbag, behalve als deze ontkoppeld is

  * De kinderbeveiligingssystemen zijn gehomologeerd (= E gevolgd door een cijfer, met een cirkel er rond, met onder dit label een reeks cijfers beginnend met 03 of 04) voor bepaalde gewichtscategorieën, nl :
  0-13 kg ; 9-18 kg ; 15-25 kg ; 22-36 kg. Er zijn ook beveiligingssystemen voor verschillende gewichtscategorieën vb met verhogingskussens voor kinderen van 15-26 kg.

  * Voor meer info : info@bivv.be

   

  27-07-08

  Op vakantie met de mobilhome.

  De grote vakantie is bijna in de helft en velen hebben reeds genoten van een welverdiende vakantie anderen (zoals wij) gaan pas in augustus. Ooit willen wij ook eens met een mobilhome op vakantie en vandaar dat we deze week hier wat aandacht aan geven voor diegene die dit voor de eerste keer gaan of willen doen. Op reis gaan met de mobilhome is een avontuur op zich. Wanneer je goed bent voorbereid is de kans op slagen van je avontuur groot.


  Rekening houden met?

  Waar moet je op letten en waar moet je rekening mee houden bij de aankoop of de huur van een mobilhome?

  • Uit hoeveel personen bestaat je huisgezin?
  • Gaat iedereen mee op reis met de mobilhome?
  • Zijn er kinderen bij? en hoe oud zijn ze?
  • Zijn het jongens of meisjes?
  • Gaan er vriendjes of vriendinnetjes mee?
  • Hoeveel slaapplaatsen heb je effectief nodig in de mobilhome?
  • Heb je een ander vervoermiddel dan de mobilhome nodig?
  • Ga je op winter-of zomervakantie?
  • Ga je zelf koken of ga je uit eten?


  Je gaat op reis als koppel

  Je hebt voldoende aan een mobilhome die een slaapplaats biedt aan 3 à 4 personen. Er zijn modellen die voorzien zijn van een vast bed. Dit heeft als voordeel dat je niet elke avond en elke morgen alles moet ombouwen. Het nadeel is natuurlijk dat het toch wat ruimte inneemt ten koste soms van andere ruimtes. In de mobilhome met een omvormbaar bankstel is er meestal een apart salon voorzien.Een mooie zithoek van waaruit je naar televisie kan kijken.

  Er gaan kinderen mee op reis

  Dan kan je opteren voor een aparte slaapkamer met stapelbedden. Een tweede slaapkamer met een vast bed voor de ouders of het omvormbare bankstel. Wil je toch ook tijdens de reis een beetje privé, dan kan je daar best op voorhand rekening houden bij de keuze van de inplanting van de slaapplaatsen.

  Gaan er vrienden mee?

  In deze situatie is het misschien ook aan te raden een combinatie te nemen van één slaapkamer met een vast bed en een bed in de alkoof (overstekend gedeelte boven de stuurcabine). Het bed in de alkoof kan je bereiken via een trapladdertje of bij sommige modellen kan het bed naar beneden gelaten worden tot juist boven de zetels in de stuurcabine. (de rugleuningen worden dan neergeklapt).

  Wanneer meerdere slaapplaatsen nodig zijn bvb. 6 of 8, zal je altijd combinaties vinden van de hiervoor beschreven mogelijkheden.

  Moeten er fietsen mee? of een lichte brommer of zelfs een motor?

  Een fietsenrek kan gemonteerd worden achteraan de mobilhome. Voor een brommer wordt eventueel een plaat gemonteerd. In bepaalde typen van mobilhomes is een speciale ruimte achteraan in de mobilhome voorzien om een brommer of motor te vervoeren.

  Garage

  De 'garage' van de mobilhome is de berging van je huis. Hier staat de brander van de verwarming. Een reserve gasfles. De watertank die de keuken en de badkamer voorziet van koud water en een boilervoor het warme water.De chemische producten voor het toilet. Er is natuurlijk nog ruimte over om persoonlijke spulletjes op te bergen zoals stoeltjes, een tafel, speelgoed, kuisgerief, vislijnen,enz.

  De inplanting van de keuken

  De keuken situeert zich meestal in het midden van de mobilhome. De ingangsdeur is dan tussen de eethoek en de keuken. Er is een koelkast met diepvriezertje aanwezig. Drie of vier kookplaten op gas. Een afwasbak met warm en koud water. Een dampkap. Opbergkastjes voor potten en pannen. De koelkast werkt zowel op gas, electriciteit als de batterij van de wagen. De gasfles moet altijd worden dichtgedraaid tijdens het rijden (brandgevaar!). De koelkast functioneert dan op de batterij. Opletten bij lang stilstaan! De keuken kan zich ook in het achterste gedeelte van de mobilhome bevinden. De inkomdeur komt dan uit in de keuken wat niet altijd praktisch is.

  Badkamer en Douche

  De badkamer bestaat uit een douchecel, een wasbakje en een toilet. Het betreft hier een chemisch toilet. Het vuile water wordt opgevangen in een tank waar een chemisch product wordt ingedaan. Daarom is het van belang dat de tank enkel leeggemaakt wordt in een daartoe voorziene septische put (zijn op vele campings aanwezig).

  Bij de douchecel moet je letten op de manier waarop je deze kan afsluiten van de rest van de badkamer.Dat kan een plastiek gordijn zijn,een glazen deur of helemaal niets. Bij de laatste optie is het wel zo dat de ganse badkamer nat wordt en je toch wat kuiswerk hebt achteraf.

  Stuurcabine

  In de stuurcabine zijn de bestuurders-en passagierszetel vast of je kan ze 180° draaien.In dit laatste geval doen ze dan tevens dienst als zetel in het salon of als stoel aan de eettafel.

  Zomer of wintervakantie

  Wanneer je een zomervakantie plant kijk je best ook of er een luifel aanwezig is op de zijkant van de mobilhome.Dit is handig wanneer het zeer warm wordt en je geen schaduwrijk plaatsje kan bemachtigen.

  14:15 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  20-07-08

  Een extra oogje in het zeil.

   

  Veiligheidstip van deze week:

                   Een extra oogje in het zeil wanneer je op vakantie bent?

                   Surf naar:  www:police-on-web.be  en klik op

                   "afwezigheidsmelding" en volg vervolgens de verdere

                   stappen.

                   Zo komt de politie eens regelmatiger een kijkje nemen naar je woning.

   

  Klik op onderstaande link:

  police_on_web_200

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  17:20 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  13-07-08

  Veilige waterpret

  Spelen met of bij water

   

  Bij warm weer is er niets fijner dan lekker spelen met water. Maar, zeker als de kinderen nog klein zijn, blijft het oppassen geblazen. Hieronder een aantal advies, tips en suggesties om veilig met water om te gaan. Echt zomerweer is er nog niet geweest deze vakantie maar in afwachting van het mooie weer,hier of op vakantie,vind ik het belangrijk hier eens bij stil te staan. Durf vooral zelf ook in te grijpen indien je iemand in nood opmerkt of denkt dat er iets niet pluis is,het doet niemand kwaad om aan een kind of zelfs volwassenen te vragen of alles ok is. Ben je in het buitenland of niet...OK verstaat iedereen. Denk ook niet"iemand anders zal het ook wel gezien hebben want...zo denken nu eenmaal de meeste mensen. We hebben het onlangs nog meegemaakt toen een jongetje vastzat in een speeltoestel,iedereen keek rond maar niemand deed iets want op het toestel staat "Tot 12j." Regel nr één: nood breekt wet en regel nr twee: durf reageren! In noodsituaties telt elke seconde ook al ben je géén hulpverlener. Vergeet drempelvrees,volg de tips en vooral een veilige vakantie.


  Opblaasbad

  Lekker spelen in en met water! Voor kinderen is een opblaasbadje in de tuin een groot feest. Voor de ouders betekent het dat ze extra goed op moeten opletten. Want een ongelukje is zo gebeurd. Zo glijden kinderen makkelijk uit over de gladde bodem van de opblaasbadjes.

  Maatregelen en tips
  Of je kind nu in een opblaasbadje of een privé-zwembad speelt, neem altijd de volgende maatregelen:
  • Houd altijd toezicht op je kind.
  • Laat het water uit het badje na gebruik. Zorg er ook voor dat er geen regenwater in kan blijven staan.
  • Wees ook alert als je op bezoek bent bij andere mensen die een badje in de tuin hebben.
  • Laat nooit een ouder kind toezicht houden op een jonger kind.
  • Laat je kind aan het water wennen.
  • Spreek, met name als er meer volwassenen zijn, goed af wie er op de kinderen let.
  • Ga je met je kind in het water van een privé-zwembad, blijf dan bij je kind in het water en gebruik zwemhulpmiddelen.


  Opblaasbadje kopen?
  Check of de bodem niet te glad is en dat het badje een stevige rand heeft. Je kind moet er al zittend tegenaan kunnen leunen.

  Zee, meer en speelvijver

  Wat is er op warme dagen nou fijner dan lekker afkoelen aan het strand of bij een recreatiemeertje? Houd de kinderen in de gaten en laat ze niet alleen het water ingaan. Zwemmen in open water is echt anders dan in een zwembad! De diepte is moeilijk in te schatten omdat de bodem vaak niet te zien is. Door het vaak koude water kun je krampen krijgen of onderkoeld raken. Vooral in zee onderschatten mensen nog wel eens de kracht van stromend water.

  Ook al worden er allerlei maatregelen genomen om het verblijf aan het water zo veilig mogelijk te maken, toch moet je als ouder altijd goed blijven opletten en je kind niet uit het oog verliezen.

  Tips
  Ga je naar het strand, let dan op het volgende:
  • Kijk in zee uit voor de stroming, die is vaak sterker dan verwacht.
  • Ga met je kind niet te diep het water in. Te diep is: als het water boven zijn of haar heupen staat Zet je kind in een zwinnetje. Dit is een stuk ondergelopen strand. Het water is daar meestal warmer en je hebt er geen last van de stroming.
  • Let goed op de vlaggen.
  • Zorg dat je kind weet waar je zit. De oriëntatiepalen helpen hierbij. Laat de kinderen zich bewust worden bij welke paal jullie zitten. Kom je vaker op het strand, kies dan steeds voor dezelfde paal.
  • Kijk uit met het gebruik van opblaasbare rubberboten, luchtbedden enzovoort. Omdat ze nogal windgevoelig zijn, drijven ze snel af.
  • Leer je kind dat het niet in open water mag duiken of springen. Je weet nooit hoe diep het is en wat er op de bodem ligt.
  • Ga je met je kind varen op een boot, doe dan je kind een reddingsvest aan.

  Vlaggen en borden aan zee
  • Zie je de blauwe vlag hangen, dan weet je zeker dat je je op een schoon en veilig strand bevindt. Ieder jaar controleert de ANWB alle Nederlandse stranden op de kwaliteit van het water en het strand, veiligheid en voorlichting over het milieu. Ook wordt gekeken of er tijdens het hoogseizoen een reddingsbrigade aanwezig is, of de EHBO-post bemand is en of er voldoende goedgekeurde veiligheidsattributen en reddingsmiddelen zijn.
  • De groene vlag: Baden en zwemmen in zee is toegestaan.
  • De rode vlag met het blauwe rechthoek: Baden en zwemmen is toegestaan. Maar het gebruik van drijvende voorwerpen (rubberbootjes, luchtbedden, zwembanden enzovoort) is verboden. Er is gevaar voor afdrijven.
  • De rode vlag: Zwemmen is verboden.
  • De gele vlag: Baden en zwemmen is gevaarlijk. Meestal heeft dit te maken met het weer.
  • De vraagtekenvlag: Kind gevonden/Vermist.
  • Watersportvlaggen: Deze vlaggen zijn voorzien van een watersport symbool. Deze vlaggen betekenen bijvoorbeeld: surfen toegestaan (groen) en surfen verboden (rood).

  Veilige recreatieplas

  Op vele recreatiedomeinen vind je kindvriendelijke recreatiemeertjes, met een apart deel voor mensen die niet kunnen zwemmen. Hier neemt de diepte langzaam toe. Bovendien zijn de veilige oevergedeelten (daar waar de diepte geleidelijk toeneemt) een stuk aantrekkelijker dan onveilige gedeelten. Ook hebben deze plassen aparte faciliteiten voor surfers. En mocht er toch iets gebeuren, dan is de hulp snel ter plekke.

  Houd tijdens een verblijf bij een recreatieplas het volgende in de gaten:
  • Lees zelf op eventuele borden welke regels er van toepassing zijn op het zwemmen in de recreatieplas.
  • Doe bij je kind zwemvleugels aan en laat hem of haar nooit alleen.
  • Duik of spring niet in open water. Je weet nooit hoe diep het is en wat er op de bodem ligt.

  Ga je met je kind varen op een boot, doe dan je kind een reddingsvest aan!

  EHBO & Redding

  Als je kind plotseling te water raakt, moet er snel gehandeld worden. Je kind moet onmiddellijk uit het water gehaald worden. Is het water diep dan is het essentieel dat je kunt reddingzwemmen. Kun je dit niet dan moet er zo snel mogelijk iemand anders gealarmeerd worden die kan reddingzwemmen.

  Is je kind bij kennis:
  • Wikkel het dan in een deken.
  • Ga direct naar de huisarts of het ziekenhuis, ook al is je kind alleen heel even kopje onder geweest. Dit is nodig omdat eventuele gevolgen van zo'n ongeluk pas later zichtbaar kunnen worden.

  Is je kind bewusteloos laat dan onmiddellijk iemand naar 112 (geldig in de Europese landen) bellen en doe zelf onmiddellijk dit:
  • Kijk of er iets in de mond zit en maak deze schoon.
  • Wikkel je kind in een deken en draai het op de zij.
  • Buig het hoofd naar achteren met de kin omhoog zodat de tong de keel niet bedekt. Op die manier zijn de luchtwegen vrij.

   

  bron: Vakantieboekje.NL 

  14:15 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  06-07-08

  Rustig op vakantie

  Veiligheid Thuis

  Gaat u op vakantie dan staat uw huis een aantal weken leeg. Ook hiervoor zijn zeker een aantal tips te geven. Hieronder vindt u er een aantal op een rijtje waarbij de eerste een leuke service is.

  Ramen en deuren
  De ramen en de deuren goed afsluiten en vergeet dan vooral niet raampjes in de wc, de schuur en bijvoorbeeld de garage.
  Zitten er sloten op binnendeuren, laat die dan gewoon open staan. Hiermee voorkomt u alleen maar meer schade want als ze eenmaal binnen zijn gaan ze toch wel door de deur heen.

  Sleutels
  Laat geen sleutels aan de binnenkant in het slot zitten. Na het breken van een raampje kunnen ze dan zo naar binnen.

  Geld
  Geen geld, sieraden en waardevolle papieren in huis laten liggen. In een kluis zou nog kunnen.

  Post
  Laat de post regelmatig weghalen. Zeker bij een buitenbus, die op een gegeven moment wel opvallend vol gaat worden. Maar ook bij een bus binnen kan het gaan opvallen dat er veel post achter de deur ligt. Laat de post trouwens niet op een stapeltje neerleggen wat van buitenaf duidelijk zichtbaar is, anders is het effect meteen verloren.
  En als iemand de post komt doen kan die ook meteen de plantjes water geven. :-)

  Briefjes
  Laat niet zien dat u op vakantie bent. Een briefje ophangen dat een pakje bij de buren gebracht moet worden is dus niet handig. Sluit geen overgordijnen. Laat ook de planten gewoon in de vensterbank staan. Weghalen maakt alleen maar duidelijk dat er een verlaten huis is.

  14:15 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  29-06-08

  Drugs (4/4)

  Hoe druggebruik detecteren

  Het is zeker niet gemakkelijk te ontdekken of iemand al dan niet drugs gebruikt. Hieronder volgen evenwel enkele signalen die kunnen wijzen op mogelijk druggebruik.
  Deze lijst is zeker niet volledig.

  drogues

  Veel van deze signalen komen daarenboven ook voor bij niet-druggebruikers en kunnen refereren naar de typische ontwikkelingsperikelen van jongeren en/of naar problemen thuis.

  In het algemeen

  • Afstandelijkheid, vermijden van contact.
  • Verminderde aandacht voor kledij en uiterlijk, of juist heel bijzondere aandacht (bv. "housecultuur").
  • Aandacht voor statussymbolen.
  • Verandering van vrienden.
  • Sterke emotionele wijzigingen (uitgelaten, depressief, agressief, enz.).
  • Verlies van interesse in hobby’s, sport,enz..
  • Veranderingen in karakter.
  • Ongecontroleerd giechelen.
  • Heimelijk doen, liegen.
  • Ongewone geuren, vlekken of merktekens op het lichaam of kledij, enz..
  Op school
  • Dalende schoolprestaties.
  • Geen interesse in schoolse activiteiten.
  • Spijbelen.
  • Diefstallen op school.
  • Weinig concentratie, afwezig in de klas.
  • Verandering in gedrag na lesonderbreking, toiletbezoek.
  Thuis
  • Verlies van de eetlust.
  • Zich niet houden aan afspraken, te laat komen, enz..
  • Veel van huis weg zijn.
  • Veranderingen in gedragspatroon, enz..
  Waar kan ik terecht voor meer informatie?
  • DE DRUGLIJN

   Telefonische permanentie : 078/15 10 20

  www.druglijn.be
  drogues
  • Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen
  www.vad.be

  Vanderlindenstraat 15 - 1030 Brussel
  Tel. 02/423 03 33
  Fax. 02/423 03 34

      

  14:15 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  22-06-08

  Drugs (3/4)

  Het is weer even geleden dat we iets ivm veiligheid gepost hebben,diegene die regelmatig onze blog volgen weten zeker hoe en waarom. Vandaag pikken we draad alvast weer op waar we vorige keer gestopt waren "Drugs en de gevaren".

  Risico'sdrugs

  Wat zijn de risico's van druggebruik?

  Aan druggebruik zijn een aantal ernstige risico’s verbonden. Risico’s die soms door het product zelf worden bepaald, maar meestal worden ze bepaald door de gebruiker en de manier waarop drugs worden gebruikt.

   

  Wanneer we over risico's van druggebruik spreken, dan denken we in de eerste plaats aan verslaving. Overmatig gebruik van drugs kan echter ook nog andere problemen veroorzaken.

  Sociale problemen

  Naast de lichamelijke en geestelijke problemen kan drugmisbruik aanleiding geven tot een aantal psychosociale problemen zoals:

  • Relatieproblemen: breuk binnen het gezin of van het huwelijk door mishandeling, incest, enz..
  • Conflicten op het werk: vermindering van de productiviteit, meer kans op arbeidsongevallen, werkverzuim, conflicten met de collega's, enz..
  • Werkverlies ten gevolge van de conflicten op het werk.
  • Sociaal isolement door het verlies van de bestaande sociale contacten.
  Financiële problemen

  Druggebruik kan ook aanleiding geven tot financiële problemen. Om in de financiële behoeften te voorzien gaan sommige gebruikers dealen om met de winsten hiervan de eigen behoeften te kunnen betalen. Anderen verzeilen in de prostitutie, diefstal en kleine criminaliteit.

  Juridische problemen

  Omwille van de illegaliteit van sommige producten, maar ook als gevolg van bijvoorbeeld rijden onder invloed, diefstal, geweld en vandalisme kunnen druggebruikers in contact komen met justitie. Dit kan heel wat problemen tot gevolg hebben. Deze risico's zijn er niet enkel voor de druggebruiker zelf, maar ook zijn directe omgeving (gezin, vrienden) kan heel wat problemen (financieel, psychosociaal) ondervinden.

  Druggebruik veroorzaakt daarnaast ook een aantal maatschappelijke problemen zoals onwel zijn en onveiligheid, financiële lasten, (hulpverlening aan verslaafden, politiecontroles, enz.). gezondheidsrisico’s, enz..

  Er zijn ook mensen die op regelmatige en landurige basis drugs gebruiken, maar die in staat zijn om op een relatief normale manier verder te functioneren binnen onze maatschappij. In dat geval spreekt men van "een sociaal geïntegreerd druggebruik".

  Bron website Fed/Pol. 

  14:15 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  27-04-08

  Drugs (2/4)

  Soorten drugs

  DE VERDOVENDE MIDDELEN

  Deze producten hebben een algemeen verdovende werking. Ze worden gebruikt om een gevoel van geborgenheid, warmte, behaaglijkheid en rust op te wekken.

  dossier drogues

  Ze worden vaak ook gebruikt omwille van hun pijnstillende werking.

  STIMULERENDE MIDDELEN

  Deze producten hebben een algemeen stimulerende werking. De producten worden gebruikt om het uithoudingsvermogen te verlengen en om het vermoeidheidsgevoel, het hongergevoel en de slaap te onderdrukken. Andere effecten zijn onder andere een verhoging van de waakzaamheid en het zelfvertrouwen en een euforische stemming.

  STIMULERENDE MIDDELEN MET HALLUCINOGEEN EFFECT

  Deze producten hebben een algemeen stimulerende werking. De producten worden gebruikt om het uithoudingsvermogen te verlengen en om het vermoeidheidsgevoel, het hongergevoel en de slaap te onderdrukken. Andere effecten zijn onder andere een verhoging van de waakzaamheid en het zelfvertrouwen en een euforische stemming. Naast hun stimulerende werking hebben deze producten echter nog een bijkomend effect, met name een hallucinogeen (verandering in tijds- en ruimtebeleving) effect.

  VERDOVENDE MIDDELEN MET HALLUCINOGEEN EFFECT

  Deze middelen wekken eerst en vooral een euforische toestand op met daarna een dempend effect.

  HALLUCINOGENEN

  Deze producten hebben een algemeen kalmerende werking. Tegelijkertijd krijgt de gebruiker een gevoel van opgewektheid en ervaart hij een verandering in zijn tijds- en ruimtebeleving.

  14:15 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  20-04-08

  Drugs (1/4)

  Drugs

  Sinds het einde van de jaren ‘60 is er in Europa een opmerkelijke verhoging vastgesteld van de handel in en het gebruik van drugs.

  Drugs
  Ook in ons land bleven wij hiervan niet gespaard.

  Daarenboven stellen we vast dat de laatste jaren een aantal nieuwe fenomenen opgang maken.

  • Zo is er bijvoorbeeld het fenomeen van de megadancings en het toenemend gebruik van XTC en andere drugs zoals LSD, speed, enz... Bovendien neemt het aantal weekendongevallen waarbij jongeren zwaar gewond raken of overlijden, onrustwekkende vormen aan. Vermoedelijk spelen overmatig alcoholgebruik en ook druggebruik hierbij een niet onbelangrijke rol.
  • Een ander vrij nieuw fenomeen is dat van het drugtoerisme, waarbij druggebruikers tot over de grens heen reizen om zich daar te bevoorraden. Nederlandse coffeeshops bijvoorbeeld, zijn daarbij zeer in trek bij de Belgische gebruikers. Naast de aankoop worden ter plaatse ook al eens drugs gebruikt waardoor, bij de terugreis, de kans op een verkeersongeval meer dan reëel is.
  • Druggebruik en -verslaving is een fenomeen dat je in alle lagen van de bevolking terugvindt. Uit enquêtes die bij jongeren en scholieren werden afgenomen, blijkt dat men op een steeds jongere leeftijd met drugs begint te experimenteren. Meer nog, polydruggebruik of het gelijktijdig gebruiken van verschillende soorten legale en illegale drugs, komt steeds meer voor.
  • Jongeren zijn vaak door hun leeftijd en onder invloed van de groepsdruk niet altijd in staat om zich voldoende te weren tegen het experimenteren met verleidelijke producten. Bovendien zijn opgroeiende jongeren nieuwsgierig naar alles wat onbekend en verboden is. Een gevolg hiervan is dat ook steeds meer scholen te maken krijgen met druggebruik en de problemen daaraan verbonden.
  • Ook bedrijven kampen met drugproblemen. Personeel presteert minder onder invloed van middelengebruik of blijft afwezig omdat het moet bekomen van het druggebruik.
  • Verdovende middelen, bestemd voor medische doeleinden, worden gestolen of doktersvoorschriften worden vervalst om de middelen op de zwarte markt te kunnen verkopen.

  Het toenemend drugprobleem vereist gepaste antwoorden. Daarbij is het belangrijk dat zowel de vraag naar als het aanbod van drugs tegelijkertijd worden aangepakt.

  Illegale drugs zijn echter nog steeds onbekend terrein voor ouders, leerkrachten, opvoeders, jeugdwerkers en zelfs voor heel wat semi-professionelen in deze sector: politiemensen, welzijnswerkers, preventieverantwoordelijken, penitentiair personeel, huisartsen, apothekers, dancingexploitanten, ... Regelmatig duiken ook nieuwe varianten van drugs op.

  Deze pagina's willen helpen om onder andere een beter inzicht te krijgen in de wereld van en rond drugs, om druggebruik te achterhalen, om een druggebruiker te helpen herkennen en om de verschillende soorten drugs te kunnen onderscheiden. Daarom verschaffen we zo objectief mogelijk informatie over de verschillende soorten drugs, over het gebruik ervan en over de risico’s die daarmee gepaard gaan.

   

  Bron:website federale politie. 

  14:15 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  13-04-08

  Homejacking

  Vorige week hadden we het over Carjacking,deze week komt het fenomeen van Homejacking aan de beurd.

  Preventietips homejacking

  Wat is homejacking?

  Home-jacking is een diefstal van een voertuig, na diefstal van de sleutels in een woning, waarbij de daders geweld en/of bedreigingen gebruiken. Wanneer de dieven geen geweld of bedreigingen gebruiken, wordt dit ook wel een " garage diefstal " genoemd

  • Beveilig je woning voldoende tegen inbraken. Voorzie een plaats in je woning waar je jezelf en je familie in veiligheid kan brengen en van waaruit je de hulpdiensten kan waarschuwen.
  • Zorg ervoor dat de oprit van je huis voldoende verlicht is of parkeer je wagen op een voldoende verlichte plaats.
  • Bevestig de sleutels van je huis en van je wagen nooit aan dezelfde sleutelhanger. Zo voorkom je dat een car-jacking later nog tot meer onaangename verrassingen kan leiden.
  • Bewaar thuis een kopie van je autopapieren. Laat de originele papieren nooit achter in de wagen, maar bewaar ze in je handtas of portefeuille. Opgepast: wanneer je met de wagen rijdt, moet je de originele papieren steeds in je bezit hebben.
  • Vul de pdf document signaleringsfiche (*) van je wagen in en bewaar deze zorgvuldig. Deze fiche kan je bekomen in je gemeente, via de website van de federale politie, via de website van het Vast Secretariaat voor Preventiebeleid en in de stations voor technische controle.
   Indien je wagen gestolen is, kan je dit document gebruiken om aangifte te doen bij de politiediensten. Vul de identificatiefiche in bij aankoop van een nieuw of tweedehands voertuig. Bij verkoop van je voertuig dient deze identificatiefiche aan de nieuwe eigenaar te worden overhandigd, die een nieuw formulier kan ophalen bij de bevoegde politionele overheden of de erkende garagehouder. Breng bij eventuele wijzigingen aan je wagen de nodige aanpassingen aan op de identificatiefiche.
  • Zorg ervoor dat je de nummerplaat van je wagen uit het hoofd kent, zelfs wanneer het een bedrijfs- of leasingwagen is. Zo kan je onmiddellijk het juiste signalement doorgeven aan de politie.

   

     Bron:website fed.pol.
   

  14:15 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  06-04-08

  Carjacking

  Preventietips carjacking

  Wat is carjacking?

  carjacking

  Een carjacking is een diefstal van een voertuig met gebruik van geweld en/of bedreigingen ten aanzien van de bestuurder of zijn passagier(s).

  Tijdens het rijden

  • Rijd met gesloten deuren indien u zich bedreigd voelt.
  • Draag steeds je gordel, zo kan je minder gemakkelijk uit de wagen gesleurd worden.
  • Vermijd zoveel mogelijk dat je ingesloten raakt in het verkeer. Hou voldoende afstand om bij een poging tot car-jacking te kunnen wegrijden. Breng hierbij de andere weggebruikers niet in gevaar.
  • Wees waakzaam wanneer je moet vertragen of stoppen.
  • Kom niet met volle snelheid op een rood licht af, maar nader langzaam. Het licht zal misschien al groen zijn tegen de tijd dat je aankomt.
  • Ga nooit in op provocaties van andere weggebruikers, zelfs wanneer deze verbaal of fysiek geweld gebruiken. Hou het hoofd koel en blijf in je wagen zitten. Wanneer iemand je langs de kant van de weg iets wil vragen, open je ruit dan op een kier.
  • Blijf bij een lichte botsing in je wagen zitten en wacht tot de eigenaar van de andere wagen tot bij jou komt. Open het raam op een kier zodat je kan praten met deze persoon. Indien de situatie verdacht lijkt, verwittig de politiediensten met je GSM. Bij gebrek aan een GSM, zet de knipperlichten aan, claxonneer en activeer indien mogelijk de sirene van je alarmsysteem.
  • Zoek steeds een veilige parkeerplaats op, zelfs wanneer je hiervoor moet betalen.
  • Wanneer je naar huis rijdt, ga na of je niet gevolgd wordt. Indien dit het geval is, ga je woning dan niet binnen maar rij een blokje rond en zie of je nog steeds gevolgd wordt. Zo ja, begeef je dan naar een politiecommissariaat en zorg ervoor dat je een zo volledig mogelijke beschrijving kan geven van het achtervolgende voertuig (type wagen, merk, nummerplaat) en van de inzittenden.

  Indien je slachtoffer wordt van een car-jacking, bied dan geen weerstand en vermijd elk fysiek contact met de dader.
  Observeer alle details van de situatie, maar vermijd provocaties. Probeer de vluchtroute van de wagen niet te blokkeren en begeef je onmiddellijk naar een politiecommissariaat om de feiten aan te geven.
  Verdedig je voertuig nooit ten koste van je leven. Een leven is meer waard dan een wagen.
  Indien je getuige bent van een car-jacking, probeer de slachtoffers dan zo snel mogelijk te helpen. Breng ze naar het dichtstbijzijnde politiecommissariaat en leg een zo volledig mogelijke verklaring af (beschrijving van de daders, hun voertuigen, enz.). Zorg ervoor dat je jezelf en de andere mensen niet onnodig in gevaar brengt.

  14:15 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  30-03-08

  Voertuigen diefstal

  Preventietips diefstal voertuig
  La police judiciaire

  Uw wagen is een zeer kostbaar voorwerp. Bovendien is de wagen voor vele mensen een onmisbaar gebruiksvoorwerp geworden. Reden te meer om uw eigendom goed te beschermen tegen diefstal. De autodieven werken immers alsmaar meer georganiseerd en slagen erin op een zeer korte tijd uw voertuig te laten verdwijnen naar verre bestemmingen.

  U kan echter zeer veel doen om te beletten dat net uw voertuig in handen komt van criminelen. Vergeet vooral niet: het gebeurt steeds met een ander ... tot de dag dat u zelf slachtoffer wordt.

  • Laat uw voertuig niet achter op een onverlichte of verlaten plaats. Indien u thuis bent, zet uw wagen steeds in de garage.
  • Sluit alle vensters en alle deuren, ook uw koffer zelfs als u maar voor een korte tijd de wagen verlaat.
  • Draai uw wielen in de richting van de stoeprand en zet uw stuurslot op.
  • Indien uw wagen uitgerust is met een alarm - of anti-diefstal systeem, ACTIVEER dit.
  • Al deze tips gelden ook als u de wagen in uw garage plaatst. Sluit dan ook alle toegangen tot de garage af (poort oprit) evenals de garagepoort zelf.
  • Leg binnenshuis (bij afwezigheid of 's nachts) uw sleutels niet op een zichtbare of zeer evidente plaats.
  • Haal de boorddocumenten uit het voertuig. Controleer ook regelmatig of uw boorddocumenten nog steeds in het voertuig aanwezig zijn. Stel dit niet uit tot u naar de technische controle moet of tot de dag dat u uw verzekeringsbewijs vervangt.
  • Laat nooit uw reservesleutels in het voertuig.

  14:15 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  23-03-08

  Computerdiefstal (deel4/4)

  Maatregelen om gestolen PC’s terug te vinden

  Misschien wil u uw gestolen computers wel terug? Enkele tips kunnen hier misschien helpen!

  • Voorzie al uw materiaal van een identificatie door bijvoorbeeld uw ondernemingsnummer erin te graveren. Andere mogelijkheden zijn het markeren met een UV-stift of het labelen met een sticker op een verborgen plaats;
  • Leg bij diefstal klacht neer bij de politie en vermeldt alle beschikbare identificatiegegevens die op de computer zichtbaar of onzichtbaar zijn aangebracht;
  • In het opstartscherm van uw computer – toont u de contactgegevens van de persoon of van de dienst die moet worden gecontacteerd indien deze computer wordt teruggevonden;
  • Een aantal firma’s biedt diensten aan om PC’s te beveiligen en om ze terug te vinden op basis van hun IP-adres (internet protocol-adres). Indien de dief de gestolen PC in zijn oorspronkelijke toestand met het internet verbindt, wordt het IP-adres overgemaakt aan de beveiligingsfirma. Met deze informatie kan u dan naar de politie gaan om uw klacht verder aan te vullen en om de daders verder op te sporen.

  Tot slot

  De tips voor ‘Computer security’ (computerbeveiliging) die hier werden vermeld, beogen de fysieke beveiliging. Geef daarnaast echter ook steeds veel aandacht aan de ‘logische’ beveiliging van uw informaticasystemen tegen security-incidenten van buitenaf (o.a. denial of service aanvallen, hacking, malware, trojans, virussen enz.) waarvoor beveiligingsproducten (hardware & software) op de markt zijn!

  Vergeet niet dat ‘Computer security’ in zijn geheel moet aanzien worden als een investering en niet als een bron van onkosten en dus uw bedrijf helpt. Security behoedt u immers voor toekomstige uitgaven ten gevolge van de opgelopen schade.

  Bron van deze serie: website federale politie. 

  14:15 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  16-03-08

  Computerdiefstal (deel3/4)

  Beperk het risico op diefstal van computergegevens

  Wil u een garantie op de continuïteit van uw bedrijfsactiviteiten die afhankelijk zijn van uw informaticasysteem en wil u steeds blijven verder werken in dezelfde concurrentiële positie, volg dan de volgende eenvoudige tips:

  • Neem regelmatig back-ups van servers en persoonlijke computers, controleer of de back-up goed is gelukt en bewaar de back-up op een andere plaats dan waar de computer zich bevindt. Doe dit zowel voor de gebruikersgegevens als voor de programmatuur;
  • Beveilig de toegang tot uw computersystemen met paswoorden.
   Voorzie paswoorden om de computer op te starten (BIOS) of om als gebruiker in te loggen (Windowsgebruiker of ander besturingssysteem);
  • Bewaar u paswoorden, sleutels of andere middelen om toegang te krijgen tot een computersysteem of tot data niet samen met de computer op één plaats;
  • Versleutel (encrypteer) gevoelige of bedrijfskritische gegevens zowel op servers als op PC’s. Voor draagbare computers is dit een absolute must.
   Zelfs als de computer wordt gestolen, dan kan de dief deze gegevens niet lezen.
   Hiervoor kunnen ingebouwde functies van besturingssystemen worden gebruikt (bvb Windows XP Encrypting File system, Windows NTFS encryptie) of kunnen specifieke programma’s worden aangewend die alle gebruikersgegevens systematisch versleutelen. (Bestcrypt, PGP, SecurDataStor, Safeboot, enz.).
  Bron van deze serie: website federale politie.

  14:15 Gepost door Jimmy&Isabelle in brand-veiligheid | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |